Articole & Noutati

21 Oct

Pe piata din Dobrogea este nevoie de asigurari mai multe si mai complexe

Verasig a participat saptamana trecuta la conferinta „Piata asigurarilor in Dobrogea. Cum pot contribui asigurarile la dezvoltarea afacerilor locale?“ ce a avut loc in Constanta si a atras atentia asupra faptului ca piata asigurarilor din sud-estul tarii nu este suficient valorificata.

Multe dintre companiile locale nu sunt asigurate corespunzator, astfel ca se expun unor riscuri destul de insemnate. Conferinta a fost organizata de catre Ziarul Financiar impreuna cu Omniasig, unul dintre cei mai mari asiguratori locali.

„Este clar ca in regiunea Dobrogea si in special in Constanta exista potential de crestere. Vedem acest lucru doar daca ne uitam la densitatea asigurarilor din zona, adica la su­ma cheltuita anual de fiecare locuitor care ajunge undeva la 70 de euro, fata de 100 de euro la nivel national. Pe de alta parte, este clar ca nu putem vorbi de cresterea pietei fara o relatie solida bazata pe incredere intre client si asigurator.

Noi, in cadrul Omniasig, consideram ca prin servicii se va face diferenta intre companii si intre tarife. Suntem intr-o faza de dezvoltare, in care relatia asigurator- client trebuie pusa pe primul loc, la fel si excelenta serviciilor“, a declarat dl. Mihai Tecau, CEO al Omniasig.

Template-Img-Header-Content

Regiunea de sud-est a tarii contribuie anual cu prime subscrise de aproape 600 de milioane de lei la volumul total al pietei de asigurari, adica cu putin peste 8% din afacerile totale ale companiilor de asigurari. Constanta este regiunea care sustine in mare parte economia din regiune si implicit piata asigurarilor, in conditiile in care aproape jumatate din politele vandute de asiguratori merg aici. Piata asi­gurarilor din Dobrogea este dominata la fel ca piata de profil la nivel national de politele auto obligatorii (RCA). Peste 40%, echivalentul a 250 de milioane de lei, din primele brute totale subscrise de asi­guratori in regiunea de sud-est sunt generate de politele RCA. Totusi, exista aici si un aport mai mare decat in alte zone al asigurarilor mari­ti­me, fluviale ca urmare a pozitionarii geo­gra­fi­ce.

„Constanta se evidentiaza prin politele mari­time si fluviale, care reprezinta un element extrem de important pentru piata din regiune. Aceasta caracteristica se reflecta si in tipul bro­kerilor de aici. Am remarcat in Constanta un numar ridicat de brokeri cu specific non-RCA“, a explicat dl. Costi Stratnic, membru in direc­tora­tul Omniasig. Cu toate acestea, businessul din zona asigurarilor maritime s-a redus in conditiile in care flota maritima si fluviala s-a micsorat si a imbatranit.

„Asigurarile maritime cam lipsesc din zona, sunt in mare parte asigurari de transport fluvial. Flota fluviala are particularitatile ei, sunt nave vechi in cea mai mare parte. Sunt foarte putini asiguratori care se preocupa de zona politelor navale si conexe, iar Omniasig este unul dintre ei. Navele maritime sunt extrem de putine, sub 10. Navele fluviale sunt insa mult mai multe. Santierele navale construiesc in special nave pentru extern“, a explicat dl. Gabriel Nico­lae, manager general al Verasig Broker de Asigurare.

Pe de alta parte, dl. Ion Danut Juganaru, directorul general al Camerei de Comert, Indus­trie, Navigatie si Agricultura din Cons­tan­ta, a atras atentia asupra potentialului pe care re­giu­nea îl are si din perspectiva sectorului tu­ris­tic.

Daca ne referim la piata de asigurari, regiunea noastra dispune de multe unitati de cazare, ceea ce inseamnă piata pentru asiguratori pentru asigurarea cladirilor, dar si polite turistice.

Primele brute din asigurările specifice zonei nu reusesc insa sa intreaca primele subscrise din asigurarile RCA, in prezent singurul segment unde asiguratorii inregistreaza cresteri de venituri. Politele RCA sunt insa si cele mai problematice pentru companiile de asigurari din perspectiva daunalitatii si a pierderilor pe care le produc.

Piata locala a asigurarilor depaseste doar cu putin un grad de penetrare de 1% din Produsul Intern Brut (PIB). Companiile de asigurari au subscris in primele sase luni ale anului prime de 5 miliarde de lei, din care 2 miliarde de lei au venit din polite auto obligatorii (RCA), care au crescut cu peste 30%.

Sursa: https://goo.gl/bqLJtw